20. september - Alfama


Tänane plaan oli uudistada Alfama linnaosa – Lissaboni vanimat. Istusime hommikul meile tuttava nr 28 trammi peale, et mõni peatus linna suunas sõita. Kohe maha tulles oli meie ees Sao Vicente of Fora kirik. Sisse me sinna ei roninud, aga selle kõrval oli ilus väike aiake, kus mõned pildid tegime.
Vaade aiast kirikule


Aias

Siit kõndisime edasi Pantaeo Nacional suunas, mis on sisuliselt üks suur kirik, mida on läbi aja kasutatud erinevatel otstarbetel. Hetkel on see tasulise sissepääsuga vaatamisväärsus.Sinna viib tee, mis on allamäge ja väga järsk kallak. Kohe sisse minnes on suur kõrge saal, kõrvalt saab aga mööda treppe ülespoole minna, kuni lõpuks 181 astet hiljem ja 5.ndal korrusel asub terve torni ümber suur vaateplatvorm. Servad on sellel küll üsna kõrged, et väga hästi sealt üle ei näe, aga nii üle kui avade vahelt õnnestub igas suunas vaadata küll. Teeme ringi ära ja tuleme alla tagasi. Enne äraminekut Wcs käies leiame ühe joogiautomaadi, kust sai kohvi 30 sendiga ja pudeli vett 60 sendiga. Pudeli kukkudes ja münte tagasi andes terve saal kõlab.
Pantaeo Nacional

Seest

Vaade Alfama poole


Kõnnime edasi mööda Alfama kitsaid ja kuulsaid tänavaid pidi. Vasakule ja paremale lähevad üles ja alla tänavad, millel pole laiust meetritki, tee ääres on palju erinevaid poekesi ja kohvikuid. Järgmine sihtkoht on vaateplatvorm ja selleks tuleb loomulikult mööda tänavaid ülespoole ronida, ja kui ma ütlen tänavaid, siis tegelikult on peaaegu kogu tee trepid. Päris lõpus leiame veel poolkogemata lifti, millega sõidame 3 korruse jagu kõrgemale. Aga vaade on ülevalt äge, õitsvad puud annavad kohati varju, keegi mängib jälle kitarri. Puhkame siin natuke.

Aed vaateplatvormi juures

Seinakaunistused

Edasi kõnnime teisele poole hooneid, kus on veel teise nurga alt vaateplatvormid alla linnale ning kruiisisadamale. Leiame ka mõned kohaliku olemisega suveniiriputkad ning ühe restorani, kus lõunat süüa. Võtame mõlemad salati spinati, krõbeda peekoni, pirni, kreeka pähklite ja parmesaniga. Istume terrassil, kust on endiselt näha meist allpool olevate majade katused.
Alfama ja kruiisilaevad
Video vaateplatvormilt


Kõnnime nüüd trammiteega paralleelselt edasi, Se de Lisboa (Lissaboni Katedraali) juurde, käime vaatame korraks sisse ka. Kuna meil ühistranpordikaardil piisavalt raha ei ole, et trammiga tagasi sõita, otsustame veel edasi linna keskosa poole liikuda, tiiru läbi meie tuttavalt Praca de Commerciolt, mööda Rua de Augustat üles (ostame teepealt veel tursa- ja veiselihakoogikesi) ning sõidame siis metrooga öömajja – satume üsna tipptunnile, metroo tihedalt täis, aga meil õnneks ainult 2 peatust sõita.

Tavaline Lissaboni tänavapilt - tramm ja tuktukid.

Se de Lisboa



Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

23.september – Sintra ja maailma lõpp

28.september – Marque de Pombal ja Cais do Sodre

18. september - saabumine