29.september – Quinta da Regaleira ja veelkord Cais do Sodre


Täna oli selle puhkuse kõige varasem äratus, sest plaanisime 8.30 startida (tegelikult hakkasime isegi veidi varem sõitma). Sihtkohaks oli jällegi Sintra – kuidagi jäi ikka tunne sisse, et Quinta da Regaleira lossi peab ka ikka ära vaatama. Plaanisime enne avamist sinna jõuda, sest seal lähedal on parkimiskohti väga vähe ja hiljem minnes peaks kuskilt asula teisest otsast sinnapoole ülesmäge kõndima hakkama. Sintrale lähenedes oli esimene vaatepilt, et selle mäe osas (mis on umbes ainult 500m on kinni pilv, nagu keegi oleks mäele mütsi pähe pannud. Jõudsime kohale juba peaaegu kell 9 (avatakse 9.30) ja leidsime parkimiskoha väga lähedal ühe tee servas. Kraadiklaas näitas 17 kraadi.
Pilv mäe otsas

Kõndisime sissepääsu juurde ja olime siin peaaegu esimesed, paar inimest saabusid meiega umbes samal ajal. Avamise ajaks oli värava juurde juba üsna palju rahvast kogunenud, saimegi kohe esimesena piletikassasse, aga kuna kaardimaksega oli mingi jama, siis mitte esimesena parki. Plaanisime kohe esimese asjana üles otsida siinse ehk suurima vaatamisväärsuse. Sisuliselt on see torn, mis läheb hoopis allapoole maa sisse, võib ka öelda, et kaev. Kõigepealt peab mööda mäekülge veidi kõrgemale liikuma ja siis jõuabki kaevu ülemise otsani. Kui me siia jõudsime, ei olnud siin veel mitte kedagi, 10 minutit hiljem oli see juba üsna inimesi täis. Siit saab siis möörda keerdtreppi pikalt alla põhja välja minna. Mida me aga ei teadnud, oli et põhjast läheb edasi tunnel (tunneli allservas oli LED-riba, st täitsa normaalselt valgustatud), mis hargneb vahepeal paar korda ning jõuab siis välja väikese tiigini, mis on mingite vetikataimedega kaetud. Siin olid veel väike kosk ning vette püsti pandud kivid, mida mööda sai siis tiiki ületada. Uudistasime seda ülipõneva kohta ning läksime siis tagasi ühe tunneliharuni ja kõndisime sealt välja.

Kaev

Pirje ülevalt alla vaatamas

Tunnel

Astmed üle vee (see on vesi, lihtsalt vetikakiht on peal)

Tasakaalu harjutamas


  

Nüüd olime muidugi jälle mäekülje peal tükk maad all pool ning teiste kohtade vaatamiseks pidime natuke ülespoole tagasi vantsima. Seda kohta ei oskagi hästi kirjeldada, see on veidi nagu mänguväljak täiskasvanutele. Siin on tunneleid, keerdtreppe erinevate tasandute vahel, mitmeid torne kuhu otsa samuti keerdtreppidest saab, koopalabürinte, kus liikumiseks tuli telefoniga valgust näidata jne. Ja muidugi on siin ka väike uhke loss. Kolasime siin päris tükk aega ringi, inimesi tuli järjest juurde, aga meie saime enamus kohti üsna rahulikult läbi käia. Kui ära minema hakkasime olid tänavatel juba ummikud ja iga väike teeserv autosid täis pargitud.
Kabel

Valvurid

Tornis

Loss ja aed

Labürindis

Loss seest

Vaate Sintrale, need 2 valget koonustorni kuuluvad ühele siinsetest paleedest

Loss

Mäe otsas kaks kohta, kuhu me seekord ei jõudnud - kindlus (vasakul sakilised müürid) ja Pena palee (paremal punase ja kollasega)

Tornis

Veel tornis


Sõitsime nüüd veel Sintrasse sisse. Nimelt ostsime me ükspäev poest meeprääniku moodi küpsiseid, mis olid hästi head ja mida tehakse juhuslikult Sintras ühes väikses pastelarias. Leidsime sellele üsna lähedal parkimiskoha ning läksime uudistama. Võtsime kohapeal söömiseks erinevaid kooke (kitsejuustuga ühed, ja teised magusad: travesseiro, mis tähendab patja ja on sisuliselt lehttainast seitsmekordselt kokku volditud ja kreemiga täidetud ja pehme nagu padi ning teine kohalik maiustus queijada, mis on väike koogike mandlimassist) ja präänikuid koju kaasa võtmiseks...ja siis võtsime hiljem söömiseks ka veel mõned kitsejuustuga ja magusaid koogid kaasa. Edasi sõitsime vahepeal öömajja tagasi ja vedelesime veidi niisama.

Õhtupoole tegime pisikese tiiru siin lähedal kohas, kus on väga palju ilusaid glasuurplaatidega kaetud maju. Selgus, et siin on ka mõned poekesed ja päris mitu kohvikut. Edasi sõitsime metrooga Cais do Sodre'sse, et Time-Out marketis väike õhtusöök teha. Pirje võttis kammkarbid mangotartariga ning mina võtsin kaheksajala hot dogi – oligi üks suuuur jalg hot dogi vahele pandud ja kartulichipsid ka veel kõrval. Mõlemad olid väga head. Võtsime veel mõned kroketid (kroketid on siin kuum teema: põhiliselt on nad tursakoogi kujul või kreveti või veiselihast, aga täna olid ka mingid uuemad maitsed saadaval-kitsejuustu ja röstsibula ning tuunikala-tomati ja mõlemad olid väga maitsvad) ja pasteid ja läksime jõe äärde istuma ja jalutama.
Kaheksajala hot dog ja kammkarbid

Siinkandis olid kõikidel majadel ilusad glasuurplaadist fassaadid

Promenaadi melu

Kõndisime vaikselt Praca do Commercio'ni välja, tee peal sõime ära kaasa ostetud ampsud ja võtsime sealt tuttavast putkast veel ühe grenadillilimonaadi. Praca juures olevad 2 sammast olid seekord vees, nähtavasti oli tõus ja veetase tunduvalt kõrgemal. Siin alustas just mängimist üks Brasiilia bänd, kes tegid väga mõnusat muusikat. Kõik kohad olid inimesi täis, tundus, et ka siit mööda minev tänav oli autoliiklusele kinni pandud (võibolla on see terve nädalavahetuse kinni?). Päike hakkas looja minema ja meie kõndisime mööda promenaadi metroo juurde tagasi ja sõitsime öömajja tagasi.
Sambad vees

Melu ja bänd Praca de Commerciol


Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

23.september – Sintra ja maailma lõpp

30.september – Parque das Nacoes

18. september - saabumine