19. september – esimene tiir Lissabonis


Täna otsustasime minna nö Lissaboni keskpunkti. Mitte siis päris keskel, aga jõe ääres ja sisuliselt tulevad kõik teed ja metrooliinid sinna kokku. Lähime metroopeatus on siit ainult paarsada meetrit, sõitsime 2 peatust edasi ja tulime maha Rossio nimelisel väljakul. Seal võeti parasjagu mingit lava maha, hommikupoole oli seal vist midagi toimunud. Keset väljakut on kõrge ausammas ning väljaku kahes otsas on suured purskkaevud.
Glasuurplaatidest sein

Rossio väljak

Sellelt väljakult saab alguse ka siinne põhiline jalakäijate tänav – Rua Augusta. See viibki Rossio'lt kuni Praca Commercio'ni (suur väljak), mis ongi juba jõe ääres. Tänava ääres on palju igasuguseid poode ning tänava keskel on praktiliselt kogu selle pikkuses erinevate restoranide väliterrassid. Kõigepealt proovisime kahte sorti friteeritud kooke/pontsikuid/vms – ühed tursaga ja teised veiselihaga, väga head olid. Veidi hiljem leidsime veel ühe koha, kus oli veidi suurem kook tursa ja juustuga – lisaks sellele serveeritigi seal veel ainult portveini, st ainult ühele asjale keskendunud koht ja järjekord oli kogu aeg taga. Väga hea oli :)

Pasteis de Nata'de valmistamine


See pood, mis ainult tursakooke müüs

Tursakoogid

Kohe pärast seda otsustasime, et peab mõned magusad koogid ka võtta. Võtsime ühe Pastel de Nata, ühe Queijada – juustuga selline magus kook; ning siis ühe asja, mis tundus piisavalt veider, et ära proovida, sisuliselt oli see lihtsalt munakollane+suhkur tahkel kujul. Ma ei tea, miks see hea mõte tundus, maitse oli nagu sööks paljast suhkrut sisuliselt ja ei söönud kolmandikkugi sellest ära.
Üks maiustuste pood
Jõudsimegi Praca de Commercio'ni välja. Tänava lõpus ja enne väljakut on suur kaar, kaare all mängis üks akordioni ning platsi ääres olid kolmel küljel sammastega ääristatud käigud hoonete ääres. Platsi keskel on üks monument ja platsi neljandas servas ongi juba jõgi (Tagus). 
Rua de Augusta

Kaare all

Leia pildilt Pirje

Praca de Commercio


Jõe ääres olid trepid, mis oli populaarne istumiskoht. Üks mees mängis seal (väga hästi) kitarri. Siit paistsid kruiisilaevad ka, aga meie kõndisime edasi teisele poole. Nimelt algab siit mööda jõe äärt kulgev promenaad. Kohe selle alguses oli tänaval üks limonaadiputka, kust võtsime ühe väga hea ja värskedava granadillilimonaadi. Kõndisime promenaadi lõppu ja jalutasime sama teed tagasi.
Jõe ääres

Jõgi ja tagapool 25. Aprilli Sild

Kivide ladumise kunstniku kätetöö rannas

Treppidel

Järmine plaan oli siin lähedal istuda legendaarse retrotrammi (nr 28) peale. Peatuse leidsime üles, aga esimene tramm oli väga täis. Teist tuli väga kaua oodata, mis tähendas, et ka see oli täis. Otsustasime veel paar minutid vaadata, et kas tuleb kohe veel üks; või läheme metrooga. Õnneks üks tuli ja siin oli vähemalt ruumi seista – peaar peatust hiljem saime istuma ka. Trammil on kõik aknad lahti ja seega õhk liigub mõnusalt. Nägime palju glasuurplaatidega kaetud maju ja väga kitsaid tänavaid. Tee ääre jäi ka üks vaateplatvorm, kuhu me kindlasti ükspäev läheme. See tramm sõidab meie öömaja eest läbi ja saime väga lähedale.
Tramm nr 28

Tegin trammiaknast pilti ilusast hoonest, kohalik lehvitas foto tarbeks :)

Kõndisime veel lähedale toidupoodi, hankisime varusid ja tänaseks aitab ka.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

23.september – Sintra ja maailma lõpp

28.september – Marque de Pombal ja Cais do Sodre

18. september - saabumine