23.september – Sintra ja maailma lõpp



Täna tahtsime minna Sintra'sse. See on rahvuspark, kus on mitu päris märkimisväärset eelmiste ajasute lossi ja paleed, paljudel neist juures ka suurejooneline aed. Lugesime kõigi kohta neist ja panime enda arvates kaks kõige ägedamat kirja. Hommikul hakkasime juba 9st sõitma, et üsna varakult sinna jõuda.

Esimene neist oli Palace de Monserrate. Jõudsime siia paar minutit pärast avamist, ja inimesi peaaegu ei olnudki. See hoone seal on vist ehitatud umbes 18. saj lõpus, kuigi väikseid kabeleid oli seal territooriumil ennegi. 1863 ostis selle ära inglise tekstiilitöösturist Francis Cook, kes seda ka taastama ja edasi ehitama asus. Tema lasi sinna ümber ehitada ka temaatilised aiad. Kõnnimegi esimesena paleehoone juurde – see on kuidagi kompakne ja samas disainilt õhuline, esimene selline mõisamoodi hoone, milles võiks isegi elada. Hoone kahes otsas on ümarad madalad tornid, sees päris keskel on purskkaev ja sealt lähevad kahes suunas pikad kaunistustega koridorid, kuhu paistab katuseaknatest valgust sisse. Terve see hoone renoveeriti u 2012 ja praegu saab seda vist lausa üritusteks (pulmad jne) rentida.


Palace de Monserrate











Edasi läheme avastama hoone ümbes asuvat parki. Kohe sealt kõrval läheb allapoole kaldpind, mis on kaetud madalalt niidetud muruga – meie läheme muidugi teed pidi. Roosiaja jätame vahele, seal ei õitse praegu midagi. Aga läheme Mehhiko stiilis aia poole, siin on igasuguseid palme, agaave, sukulente, jms. Mõnda taime ei ole enne näinudki. Vahepeal on inimeste peade kohal võrgud, sest kirjas on, et alla võivad kukkuda kuni 10kg kaaluvad käbid...me ei suuda ühtegi siiski ei maas ega puu otsas tuvastada, aga need puud on VÄGA suured. Paari sisalikku nägime ka kivide peal päikest võtmas ja meid nähes peitu jooksmas. Vahepeal istume veel pargis pingil pikalt ja nautisime vaadet paleele.
Palace de Monserrate aed


Maasikapuu

Maasikapuu marjad






Sukulendid

Edasi vaatasime, kas läheme järgmise lossi juurde ka. 12km läbimiseks, mis sinna maad oli, näitas GPS sõiduajaks 45 minutit ja otsustasime sinna masside vahele mitte trügima minna ja sõitsime hoopis edasi.

Järgmine peatuspunkt oli...maailma lõpp. Täpsemalt Euroopa kõike läänepoolsem punkt – Cabo de Roca. See on kõrgel kaljude peal mere kohal. Kohale jõudes selgus, et ka maailmalõpp on ülerahvastatud :) Keskel on punkti tähistava samba otsas rist (nagu siin peaaegu igalpool) ning kahele poole saab piiretega eraldatud kaljuäärt pidi kõndida. Piirdest üle ronimisel on 300 euri trahv (lisaks loomulikult surmaohule), millest hoolimata on teisel pool endiselt pidevalt vähemalt paarkümmend inimest. Maastik on siin omapärane, kaljut katab sisuliselt ainult ühte liiki taim. All küll veidi vahutab, aga ookean on täna vist ikkagi vaikne. Jalutame siin veidi veel ja sõidame edasi.

Cabo de Roca





Järgmine koht on Boca de Inferno – Põrgusuu. Tegelikult on lihtsalt tegemist kohaga, kus lained on pinnast ära uhunud ning on tekkinud loomulik kaljusild, mille alt lained läbi käivad. All vahutab korralikult. Kajakad istuvad aga rahulikult kividel ja ei lase end millestki segada. Sõidame veel edasi ja seekord läbi Cascais asula. Siin meil peatust planeeritud ei olnud, aga tundub täitsa mõnus koht ja turistide seas üsna populaarne – mere ääres ja hotelle on palju. Naljakas on aga see, et praaegu iga kolmas maja on veidi lossi moodi – isegi kahekordsetel elamutel on küljes üks suur kõrgem torn – veidike meenutab meie lollidemaad, aga natuke stiilsem.
Boca de Inferno

Jõuamegi asulast läbi meie tänase viimase peatuseni – Carcavelase rand. See on siinne surfarite paradiis. Teeme ranna ääres restoranis eine ja vaatame laineid. Pärast lähme jalgupidi ookeani ka – vesi on siin ikka üsna külm, enamus vees olevaid inimesi olid täiskalipsodega surfarid. Sulistame natuke lainetes ja hakkame tagasi sättima. Koduteel veel väike poepeatus ja olemegi tagasi.

Carcavelas



Pärast päikseloojangut öömaja aknast

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

28.september – Marque de Pombal ja Cais do Sodre

18. september - saabumine